Mijn domeinen

Vijf punten waar je rekening mee moet houden wanneer je een domein koopt

Zorg dat je domein nog jarenlang in goede handen is


Het kopen van een domeinnaam is een spannende stap voor een nieuw bedrijf, maar er komt meer bij kijken dan alleen de perfecte naam vinden. Voordat je begint, moet je een paar zaken weten.

Niet alle bedrijven die domeinnamen verkopen (ook wel domeinregistreerders genoemd) zijn hetzelfde. Sommige gebruiken bepaalde tactieken om meer geld te verdienen. Ze kunnen bijvoorbeeld bepaalde kosten verbergen of je gegevens verkopen. Dit kan een blijvende impact hebben op je bedrijf. Gelukkig weet je met een paar eenvoudige tips waar je op moet letten voordat je een domein koopt.

1. Pas op voor verborgen kosten

Zoals bij elke aankoopbeslissing kan de prijs een belangrijke factor zijn. Het is eenvoudig om te vallen voor de bijzonder lage prijzen van sommige domeinen. Maar laat je niet misleiden: sommige domeinregistreerders bieden extreem lage promotionele prijzen, maar verbergen een groot deel van de kosten in het contract. Dan zit je vast aan het contract en worden er hoge verlengingskosten gerekend. Houd er in het algemeen rekening mee dat registreerders die stunten met zeer lage prijzen voor domeinen mogelijk andere, minder ethische manieren hebben om geld te verdienen. Ze kunnen bijvoorbeeld de volgende tactieken gebruiken:

Verborgen kosten toevoegen
Veel registreerders rekenen erop dat de meeste mensen de kleine lettertjes niet lezen. Bekijk de servicevoorwaarden van de registreerder voordat je een domein koopt en controleer of er dubieuze voorwaarden, verplichtingen of kosten in staan. Bekijk goed wat de verlengingskosten zijn en koop alleen wat je echt nodig hebt en wilt.

Kosten rekenen voor het bewerken van je WHOIS- of RDAP-vermelding
De gegevens van domeinregistraties moeten worden opgenomen in de openbare WHOIS- en RDAP-registers. Registreerders moeten je in staat stellen om deze gegevens aan te passen wanneer dat nodig is en mogen daar geen extra kosten voor rekenen. Pas op voor registreerders die 'administratiekosten' in rekening brengen als je je WHOIS- of RDAP-records moet bewerken.

Add-ons en extra's
Registreerders proberen vaak allerlei onnodige zaken te verkopen via upselling of cross-selling. Ze kunnen je bijvoorbeeld aanraden extra domeinextensies aan te schaffen die eerder overbodig dan nuttig zijn (zoals .info of .co). Of ze kunnen aanbieden om je domein te bundelen met een heleboel andere services die je mogelijk nooit gaat gebruiken.

Overdrachtskosten in rekening brengen
Misschien besluit je op een bepaald moment om je domein over te dragen aan een andere registreerder. Controleer of er in de servicevoorwaarden overdrachtskosten vermeld staan voor de overdracht van je domein naar een andere registreerder. Deze kosten kunnen exorbitant zijn en strijdig met het ICANN-beleid (ICANN is de non-profitorganisatie die toezicht houdt op het gebruik van internetdomeinen). Sommige registreerders brengen niet alleen kosten in rekening, maar maken het bijna onmogelijk om een overdracht uit te voeren door het overdrachtsproces omslachtig en moeilijk te maken. Het is een goed idee om te kijken hoe gemakkelijk het overdrachtsproces is voordat je een registreerder kiest.

2. Bescherm je privacy

Aangezien domeingegevens openbaar zijn in de WHOIS- en RDAP-registers, kiezen veel bedrijven ervoor hun persoonlijke informatie privé te houden. Onbeschermde gegevens kunnen worden gestolen door spammers en oplichters. Zoek domeinregistreerders die je privacy beschermen. Pas op voor registreerders die kosten in rekening brengen voor 'privacyservices', met name voor de bedrijven die aanbieden hun gegevens in deze registers te plaatsen in plaats van die van jou. Hierdoor worden ze achter de schermen eigenaar van het domein.

3. Bescherm je gegevens

Sommige registreerders laten niet alleen na om je persoonsgegevens in openbare registers te beschermen, maar verkopen je gegevens zelfs door aan derden, zoals marketingorganisaties. Sommige registreerders verzamelen zelfs de inhoud van de WHOIS-database en sturen nepfacturen voor verlenging, waardoor mensen onbewust hun domeinen overdragen. Zorg ervoor dat je een registreerder vindt die belooft je klantgegevens nooit te zullen verkopen of misbruiken voor marketingdoeleinden.

4. Richt je op transparantie

Zoek registreerders die transparant zijn over hun prijzen en praktijken. Je moet bijvoorbeeld gemakkelijk je verlengingstarieven en de overdrachts- of annuleringsprocessen voor je domeinregistratie kunnen vinden. Sommige registreerders bieden een goedkope registratie voor je eerste aankoop, maar brengen het jaar erna torenhoge kosten in rekening om je domein te verlengen. Ze kunnen het je ook erg moeilijk maken om je bestelling te annuleren. Zoek naar een registreerder die je vooraf prijsinformatie en inzicht in de servicevoorwaarden biedt om verrassingen achteraf te voorkomen.

5. Maak onderscheid tussen support en sales

Sommige registreerders hebben geen supportmedewerkers. In plaats daarvan hebben ze verkopers in dienst die zijn getraind om je aanvullende services aan te smeren, terwijl ze doen alsof ze support bieden. Lees recensies over het supportteam van je registreerder of bel het supportteam voordat je tot de aankoop overgaat. Je wilt een registreerder die een beleefde en professionele service en ondersteuning biedt, niet eentje die jou als melkkoe ziet.

Een domeinnaam kopen moet leuk en spannend zijn

Het kopen van een domeinnaam is het begin van een nieuwe fase voor een startend bedrijf of online onderneming. Het proces zou dus leuk en spannend moeten zijn. Als je zorgvuldig onderzoek doet voordat je een domeinregistreerder kiest, kun je enkele vervelende valkuilen vermijden en ervoor zorgen dat je domein en je bedrijf nog jarenlang in goede handen zijn.

Een domein kopen

Bij Google maken transparantie, privacy en beveiliging deel uit van onze missie. Klanten die Google Domains gebruiken, krijgen een volledig pakket met services, waaronder privacybescherming. Bovendien krijgen ze nooit te maken met verborgen kosten. Als je je mogelijkheden wilt vergelijken, nodigen we je uit om een kijkje te nemen bij de Servicevoorwaarden van Google Domains.

Klaar voor een samenwerking met een betrouwbare registreerder? Zoek je gewenste domein nu via domains.google.

Vind je domein