Mijn domeinen

Wat is een goede domeinnaam?


De keuze van een domeinnaam kan een van de belangrijkste stappen zijn bij de opbouw van de identiteit van je merk of bedrijf. Je domeinnaam is vaak een van de eerste zaken die iemand ziet en kan van invloed zijn op de indruk die men krijgt van je website en je merk. Een zorgvuldig gekozen domeinnaam kan de interesse van gebruikers wekken en verkeer naar de website leiden, terwijl een onzorgvuldig gekozen naam het tegenovergestelde effect kan hebben.

Hoewel het geen exacte wetenschap is en er weinig vaste regels zijn, geven we je hier een aantal richtlijnen voor de keuze van een naam die je merk weerspiegelt en vooruit helpt.

Een goede domeinnaam bedenken

Lengte
Korte domeinnamen zijn altijd beter. Kortere namen zijn namelijk makkelijker te onthouden en te typen, waardoor de kans groter is dat gebruikers je kunnen vinden. Het is ook eenvoudiger om op te vallen als er minder te lezen is. We raden je aan om niet meer dan twee of drie woorden te gebruiken.

Eenvoud
Je wilt dat mensen je domeinnaam onthouden en deze zonder fouten typen. Ingewikkelde of ongebruikelijke woorden of namen zijn mogelijk moeilijk te onthouden en correct te spellen.

Zoekwoorden
Relevante woorden helpen gebruikers je te vinden in een zoekopdracht. Bovendien zien ze in één oogopslag wat je doet. Zoekwoorden kunnen aangeven wat je doet of aanbiedt (zoals 'koffie' of 'reinigen'), of zelfs wat je locatie is. Als je je locatie (zoals 'amsterdam') opneemt in je domeinnaam, kan dit je mogelijk ook helpen om je op lokale klanten en gebruikers te richten.

Merknaam
Je domeinnaam moet je merk weerspiegelen en omgekeerd. Het kan een tijd duren voordat een merk zich heeft ontwikkeld. Een domeinnaam waarin je unieke merknaam voorkomt, kan ervoor zorgen dat je opvalt en beter herkend wordt en dat je website vaker wordt bezocht. Let er bij het bedenken van een merknaam en domeinnaam op dat je geen bestaande merknamen of handelsmerken gebruikt.

De naam van je website
Hoewel het misschien voor de hand ligt, moet je domeinnaam hetzelfde zijn als je merknaam of er in ieder geval zoveel mogelijk op lijken. Je wilt natuurlijk niet dat mensen die je domeinnaam invoeren je verwarren met een ander bedrijf en de verkeerde website bezoeken.

Goed, niet perfect
Veel mensen raken enorm veel tijd kwijt omdat ze de perfecte naam proberen te bedenken, maar deze tijd kan beter worden besteed aan de opbouw van een geweldig merk rondom een goede domeinnaam. Zorg ervoor dat je niet te veel tijd verspilt aan een poging een perfecte domeinnaam te kiezen en richt je op de start van je bedrijf of project.

Een gemiddelde domeinnaam is beter dan geen domeinnaam.

Kijk verder dan .com

De populairste domeinextensie of TLD (top-level domain, of hoofddomein) is .com, maar er zijn tegenwoordig allerlei TLD's beschikbaar, van .academy tot .coffee en .photography. Je vindt de volledige lijst met nieuwe TDL's die Google Domains aanbiedt op deze pagina.

Er zijn zo veel TLD's om uit te kiezen dat merken nu meer mogelijkheden hebben om een onderscheidende domeinnaam te maken die snel het doel en de waarde van hun aanbod overbrengt. Omdat de nieuwe TLD's nog niet zo lang bestaan, zijn korte en makkelijk te onthouden domeinnamen vaak nog steeds beschikbaar. Nog een pluspunt: ze hebben geen negatieve invloed op jouw plek in de zoekresultaten. Veel mensen voeren echter nog steeds uit gewoonte .com in, dus veel bedrijven kopen ook de .com-versie van hun domeinnaam en sturen dat domein vervolgens door naar het hoofdadres van hun website.

Lees meer informatie over TLD's en welke extensie het best bij je merk past in onze post over hoe je kiest tussen traditionele en nieuwe domeinextensies.

Wat je moet vermijden

Sommige zaken kunnen een negatieve invloed hebben op hoe mensen je domeinnaam ervaren, zoals:

  • Cijfers of streepjes in je naam. Deze tekens zijn moeilijk te typen en kunnen de geloofwaardigheid van je website en bedrijf in de ogen van de gebruiker verminderen.
  • Vreemde spelling of woorden die op verschillende manieren kunnen worden gespeld (zoals 'cadeau'). Hierdoor kunnen mensen je website mogelijk moeilijker vinden.
  • Spelfouten. Deze kunnen je site verdacht maken en ervoor zorgen dat mensen bang zijn dat het een phishing- of malwaresite is.
  • Merknamen en handelsmerken die worden gebruikt door andere bedrijven. Deze mogen nooit in je domeinnaam worden gebruikt. Als je dit toch doet, kan dit leiden tot rechtszaken en opschorting van je domein.

Nu je bekend bent met enkele belangrijke richtlijnen, kun je verdergaan met brainstormen, onderzoek doen en bekijken welke domeinen beschikbaar zijn. Bedenk tijdens dit proces een aantal reservenamen voor het geval dat de gewenste domeinnaam niet beschikbaar is.

Klaar om een geweldige domeinnaam te vinden? Ga nu aan de slag op domains.google.

Vind je domein