Mijn domeinen

Hoe trek je mensen naar je website?

En hoe zorg je ervoor dat ze terugkomen?


Laat het iedereen weten zodra je website klaar is. Er zijn veel manieren om mensen naar je site te trekken, maar als je een online doelgroep of klantenbestand gaat opbouwen, wil je niet alleen eenmalige bezoeken genereren. Succesvolle websites hebben volgers en terugkerende bezoekers. In dit artikel bespreken we waarom siteverkeer belangrijk is en introduceren we enkele basisbeginselen die je helpen bezoekers naar je website te trekken (en ze terug te laten komen).

Het belang van websiteverkeer

Of je nu een merk opbouwt of een product verkoopt, het succes van je website hangt af van het aantal bezoekers en de kwaliteit van de interacties. Een voor de hand liggend voorbeeld is een online winkel, waar meer verkeer vaak leidt tot meer verkopen. Verkeer is echter ook belangrijk als je een blog hebt, omdat je meer mensen kunt inspireren en beïnvloeden als je een groter bereik hebt. Meer bezoekers vergroten bovendien de kans op sponsoring en opbrengsten uit advertenties. Het maakt niet uit wat voor soort website je hebt, meer verkeer naar je online visitekaartje trekken is dé manier waarop je online kunt groeien en bloeien.

Waar je mee kunt beginnen

Je kunt op verschillende manieren verkeer genereren en het aantal online volgers vergroten. Wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van je budget en je doelen. Hier volgen een paar voorbeelden van zowel betaalde als kosteloze manieren om je website te promoten:

Online adverteren
Met het online advertentieplatform van Google plaats je je in de kijker bij klanten die met Google Zoeken en andere Google-producten zoeken naar bedrijven zoals dat van jou. Met Google Ads betaal je alleen voor resultaten, zoals klikken op je website of contacten met je bedrijf.
Aan de slag met Google Ads

Social media
Met een sterke aanwezigheid op social media kun je op een organische manier meer volgers krijgen. Platforms als Instagram, Facebook en Twitter kunnen handig zijn om foto's, content en updates over je merk en website te promoten. Pinterest is vooral populair bij vrouwen en via platforms als Snapchat bereik je makkelijker een jonger publiek.

Met social media kun je kosteloos en effectief in contact komen met je doelgroep.

Uiteindelijk wil je via social media een echte band met je doelgroep krijgen en een community opbouwen. Blijf vooral jezelf, maak en post nuttige content en gebruik relevante hashtags. Of denk eens aan marketing en samenwerking met influencers. Heb je hier nog geen ervaring mee? Bekijk deze socialmedia-gids voor beginners van Moz.

SEO
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) verwijst naar alles wat je kunt doen om je website zichtbaarder te maken in zoekmachines zoals Google. Het grootste deel van het internetverkeer is afkomstig van mensen die klikken op de eerste paar onbetaalde zoekresultaten die in een zoekopdracht worden weergegeven. Het is dus zeker de moeite waard om je SEO te verbeteren.

Contentmarketing
Met nuttige content waar je doelgroep in geïnteresseerd is, bereik je een online community en krijg je meer betrokkenheid. Een delicatessenzaak kan bijvoorbeeld een receptenblog starten en een financieel adviseur kan een nieuwsbrief maken over pensioensparen. Contentmarketing bestaat uit blogposts, video's, nieuwsbrieven via e-mail, podcasts, lijsten, tijdschriften, handleidingen en infographics.

Persoonlijke reclame
Mond-tot-mondreclame is altijd een effectieve marketingtool en kan vooral waardevol zijn om je site te koppelen aan de offline wereld. Praten met je vrienden en mensen in je netwerk is een prima begin. Maar je kunt ook vrijwilligerswerk doen in je stad of regio, presentaties houden, evenementen organiseren of sponsoren en andere gelegenheden aangrijpen om contact te leggen met je doelgroep. Waar je ook bent, vertel mensen over je website.

Je website volgen

Het is belangrijk om feedback te verzamelen over de groei van je doelgroep. Een van de voordelen van online aanwezigheid is dat je alle benodigde statistieken kunt volgen. Met deze manieren krijg je makkelijk grip op de prestaties van je website:

Google Analytics
Google biedt een set tools waarmee je je websitegegevens meet en meer inzicht in je bezoekers krijgt. De verschillende oplossingen variëren van basistools tot geavanceerde analyses voor grote bedrijven. Je vindt meer informatie op de website van Google Analytics.

Statistieken van social media
De meeste socialmedia-platforms bieden basistools voor gegevensanalyses. Houd het aantal volgers en de groei van dit aantal in de loop van de tijd bij, net als de betrokkenheid van je volgers bij je berichten (een betrokkenheid van 1-5% wordt als goed beschouwd). Dit geeft je een goed beeld van je vooruitgang.

Volgende stappen

Zodra je bent begonnen met het opbouwen van je online doelgroep, bekijk je een aantal van deze indicatoren om je inspanningen te optimaliseren en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Conversie
Krijg je veel websitebezoekers, maar weinig verkopen of abonnees? Als mensen je site vroegtijdig verlaten, kan dit een teken zijn dat je je website moet aanpassen om deze bezoekers vast te houden en de gewenste acties (zoals aankopen) te stimuleren. Het kan ook zijn dat je op het verkeerde type bezoeker mikt.

Testen
Test je website op gebruiksgemak voor waardevolle feedback. Hierbij bezoeken echte mensen je website en kun je hun reacties bekijken.

Distributie
Als je veel verkeer krijgt op een socialmedia-platform en dit niet terugziet op je website, is het misschien goed om de relatie tussen je website en je socialmedia-accounts te versterken. Als je content op één plek maakt en post, is het belangrijk om dit overal bekend te maken en op verschillende platforms te crosspromoten om te voorkomen dat je doelgroep uiteenvalt. Voeg in je berichten op social media ook links toe naar relevante pagina's op je website, maar maak ook links naar je socialmedia-accounts op je website. Zo kunnen bezoekers je eenvoudig en rechtstreeks vanaf je website liken en op social media volgen.

Klaar om een community op te bouwen? Vraag nu een domeinnaam aan op domains.google, maak een website en begin je doelgroep op te bouwen.

Vind je domein