Mijn domeinen

Online terminologie voor beginners

Ontdek meer over websiteterminologie.


Wanneer je besluit online te gaan met je bedrijf of merk, krijg je veel termen te zien, zoals domeinnaam, website, URL, domeinregistreerder en meer. Ze hebben allemaal te maken met je website, maar betekenen niet hetzelfde. Gelukkig zijn ze eenvoudig uit te leggen. We hebben de basisbeginselen hier beschreven. Wanneer je de verschillen tussen de termen kent, kun je vol vertrouwen op het web navigeren.

Domeinnaam

Een domeinnaam (of alleen 'domein') is in feite de naam van een website. Het is het stuk dat na '@' staat in een e-mailadres, of na 'www.' in een webadres. Als iemand vraagt waar je online te vinden bent, noem je meestal je domeinnaam.

Voorbeelden van domeinnamen zijn:
google.com
wikipedia.org
youtube.com

Als je een online aanwezigheid wilt opbouwen, koop je allereerst een domeinnaam. Iedereen kan een domeinnaam kopen door naar een domeinhost of registreerder zoals Google Domains te gaan, een naam te zoeken die verder niemand gebruikt en een jaarlijkse vergoeding te betalen voor het eigendom en de registratie. Je kunt ook kiezen uit verschillende domeinextensies (of 'TLD's'), zoals .com, .coffee of .photography. Overweeg je een domeinnaam te kopen? Bekijk dan onze tips voor het bedenken van een goede naam.

Een domeinnaam, website en URL zijn niet hetzelfde.

URL

Een URL (Universal Resource Locator) is een volledig webadres dat wordt gebruikt om een bepaalde webpagina te vinden. Het domein is de naam van de website, maar een URL leidt naar een van de pagina's op de website. Elke URL bevat een domeinnaam, samen met andere onderdelen die nodig zijn om de specifieke pagina of het stukje content te vinden.

Voorbeelden van URL's:
http://www.google.com
https://en.wikipedia.org/wiki/umami
https://www.youtube.com/feed/trending

Website

Hoewel het een uiteindelijk tot het ander leidt, heb je nog geen website wanneer je een domeinnaam hebt gekocht. Een domein is de naam van een website, met een URL vind je een website en een website is dat wat mensen zien en gebruiken zodra ze daar zijn. Met andere woorden, wanneer je een domein koopt, heb je de naam voor je site gekocht, maar moet je de website zelf nog wel ontwerpen.

In digitale termen is een website een verzameling content, vaak op meerdere pagina's, die is gegroepeerd binnen hetzelfde domein. Je kunt het zien als een winkel. Hierbij is het domein de naam van de winkel, de URL het adres en de website de eigenlijke winkel, met schappen vol producten en een kassa.

Gelukkig is de bouw van een website veel eenvoudiger, sneller en voordeliger dan de bouw van een fysieke winkel of kantoor. Tegenwoordig zijn er veel goede bedrijven die het iedereen mogelijk maken om binnen enkele uren een prachtige, professionele website te ontwerpen. In de meeste gevallen heb je geen ervaring met coderen of ontwerpen nodig. Bekijk onze post Een websitebouwer kiezen voor meer informatie over het ontwerp van je site.

Je hebt een paar zaken nodig om een website te maken:

  1. Een domeinnaam (zoals jesite.com)
  2. Een domeinregistreerder en -host (zoals Google Domains)
  3. Een websitebouwer om zelf een website te maken, zoals SquareSpace of Wix, of een webdesigner die dit werk voor je doet
  4. Digitale content: de tekst, afbeeldingen, video's en andere media die bezoekers te zien krijgen als ze je site bezoeken.

Domeinregistreerder

Een domeinregistreerder is een bedrijf dat domeinnamen verkoopt die momenteel niet in bezit zijn en die je kunt registreren. Met een eenvoudige zoekopdracht op de pagina van een domeinregistreerder kun je zien of de gewenste domeinnaam beschikbaar is en hoeveel deze je gaat kosten.

DNS-host

Een DNS-host is een bedrijf dat de configuratie van je domein (ook bekend als DNS-resourcerecords) beheert en ervoor zorgt dat je domeinnaam verwijst naar je website en e-mail. De meeste domeinhosts bieden ook registratie van domeinnamen.

Domeinregistreerders zouden gratis privacybescherming moeten bieden.

WHOIS- en RDAP-registers

De WHOIS- en RDAP-registers zijn openbare lijsten met domeinnamen en de mensen of organisaties die aan elke naam zijn gekoppeld. Je kunt het register gebruiken om domeinhouders en IP-adressen te vinden, evenals postadressen en telefoonnummers.

Met het oog op de privacy kiezen sommige houders van domeinnamen ervoor om hun persoonlijke gegevens in deze registers te verbergen, net zoals jij misschien wilt dat je persoonlijke telefoonnummer niet wordt vermeld in een telefoonboek.

Nu begrijp je het verschil tussen de standaardtermen in de online wereld en weet je welke rol ze spelen wanneer bedrijven en merken een online aanwezigheid proberen op te bouwen. Bij Google Domains willen we dat iedereen het vertrouwen en de informatie heeft om zijn bedrijf op een veilige manier online te laten groeien.

Klaar om online te gaan? Zoek je gewenste domeinnaam op domains.google.

Vind je domein