Mina domäner

5 saker att se upp med när du köper en domän

Se till att din domän är i trygga händer i många år framöver


Att köpa ett domännamn är ett spännande steg för ett nytt företag, men det handlar inte bara om att hitta det perfekta namnet. Det finns några saker du bör känna till innan du sätter igång.

Alla företag som säljer domännamn (de kallas registrarer) är inte likadana. Vissa använder sig av metoder som att dölja avgifter eller sälja din information för att tjäna mer pengar, vilket kan ha en bestående påverkan på din verksamhet. Som tur är finns det några enkla tips som du kan tänka på innan du köper en domän.

1. Se upp för dolda avgifter

Precis som med andra köpbeslut kan priset vara en viktig faktor. Det är lätt att lockas av att köpa en domän till ett väldigt lågt pris. Men låt dig inte luras: vissa registrarer erbjuder kampanjpriser med extremt låga kostnader, men har många dolda avgifter i avtalet, gör dig bunden och tar ut höga förnyelseavgifter. Generellt sett bör du tänka på att registrarer som erbjuder bottenlåga domänpriser kan ha andra, mer oetiska, sätt att tjäna pengar. Sådana metoder kan inkludera följande:

Lägga till dolda kostnader
Många registrarer förlitar sig på att de flesta inte läser det finstilta. Gå igenom registrarens användarvillkor innan du köper en domän för att se om det finns några tvivelaktiga villkor, förbindelser eller avgifter. Se till att kolla upp hur stor förnyelseavgiften är och att du bara köper det du faktiskt behöver och vill ha.

Tvinga dig att betala för att redigera dina WHOIS- eller RDAP-uppgifter
Uppgifterna för alla registrerade domäner måste publiceras i de offentliga WHOIS- och RDAP-katalogerna, och registrarer bör tillåta att du redigerar de uppgifterna efter behov utan extra kostnad. Se upp för registrarer som tar ut en så kallad administrationsavgift när du behöver redigera dina WHOIS- eller RDAP-poster.

Tillägg och extrainnehåll
Registrarer försöker ofta merförsälja eller korsförsälja för att få dig att köpa något du inte behöver. De kan till exempel föreslå att du köper ytterligare domänändelser som är irrelevanta (såsom .info eller .co). Eller så kan de erbjuda att sälja domänen i ett paket med andra tjänster som du kanske aldrig kommer att använda.

Ta ut överföringsavgifter
Det kan hända att du bestämmer dig för att överföra domänen till en annan registrar längre fram. Se till att användarvillkoren inte inkluderar några överföringsavgifter för att flytta din domän till en annan registrar. Dessa avgifter kan vara orimligt höga och strider mot ICANN:s policy (ICANN är en ideell organisation som ansvarar för administration av internetdomäner). Förutom kostnaden kan vissa registrarer göra det nästan omöjligt att överföra domänen genom att göra proceduren besvärlig och svårhanterlig. Det är bra att kolla upp hur pass enkelt det är att överföra innan du väljer en registrar.

2. Skydda din integritet

Eftersom domäninformation är offentlig i WHOIS- och RDAP-katalogerna väljer många företag att hålla sina personliga uppgifter privata. Oskyddad data löper risk för att utvinnas av spammare och bedragare. Titta efter registrarer med kostnadsfritt integritetsskydd. Se upp för registrarer som tar ut en kostnad för integritetstjänster – särskilt om de erbjuder sig att uppge sina egna uppgifter i de här registren istället för dina, vilket gör att de i hemlighet övertar ägarskapet för domänen.

3. Skydda din data

Vissa registrarer går ännu längre än att underlåta att skydda dina personuppgifter i offentliga register och säljer faktiskt din data till tredje part, till exempel marknadsföringsföretag. Vissa utvinner rentav data från WHOIS-databasen och skickar falska förnyelsefakturor för att få kunder att omedvetet överföra sina domäner. Se till att hitta en registrar som lovar att aldrig sälja eller missbruka din kunddata i marknadsföringssyfte.

4. Fokusera på transparens

Titta efter registrarer med transparens i prissättning och förfaranden. Det bör till exempel vara lätt att hitta förnyelseavgifter och proceduren för att överföra eller avsluta domänregistreringen. Vissa registrarer erbjuder billig registrering vid det första köpet, men tar sedan ut skyhöga priser för att förnya domänen året efter. De kan även göra det väldigt svårt att annullera beställningen. Titta efter en registrar där prisinformation och användarvillkor framgår tydligt, för att undvika överraskningar senare.

5. Skilj mellan support och försäljning

Vissa registrarer har ingen supportpersonal, utan försäljare som utger sig för att erbjuda kundsupport, men i själva verket ska få dig att köpa tilläggstjänster som du kanske inte behöver. Läs recensioner om registrarens supportteam eller försök ringa deras supportnummer innan du köper något. Du vill ha en registrar som erbjuder trevlig och professionell service och hjälp, inte en som försöker mjölka dig på pengar.

Det ska vara kul och spännande att köpa ett domännamn

Att köpa ett domännamn är ett stort steg för ett nytt företag, och det ska vara kul och spännande. Om du gör noggranna efterforskningar innan du väljer en registrar kan du undvika tråkiga fällor och se till att både din domän och ditt företag är i trygga händer i många år framöver.

Köpa en domän

För oss på Google är transparens, integritet och säkerhet en del av vårt mål. Kunder som använder Google Domains får en fullständig uppsättning av kostnadsfria tjänster, inklusive integritetsskydd, och aldrig några dolda avgifter. Om du vill jämföra olika alternativ får du gärna ta en titt på [användarvillkoren för Google Domains]](https://policies.google.com/terms).

Är du redo att komma igång med en registrar du kan lita på? Börja söka efter en domän nu på domains.google.

Hitta en domän