Google Domains använder cookies för att leverera och förbättra sina tjänster och analysera trafik. Om du godkänner används cookies även för att visa annonser och anpassa innehållet och annonserna du ser. Läs mer.
När du bestämmer dig för att ta ditt företag eller varumärke online stöter du på många termer som domännamn, webbplats, webbadress (URL) och domänregistrar. Alla har med webbplatser att göra men de betyder inte alla samma sak. Lyckligtvis är det inte alltför komplicerat, och vi redogör för grunderna här. När du har förstått skillnaderna mellan termerna är du redo att surfa på nätet med självförtroende.
Ett domännamn (eller en ”domän”) är helt enkelt namnet på en webbplats. Det är det som kommer efter @ i en e-postadress eller efter www. i en webbadress. Om någon frågar hur man hittar dig online svarar du vanligtvis med ditt domännamn.
Exempel på domännamn: google.com wikipedia.org youtube.com
Det första steget i att skapa en onlinenärvaro är att köpa ett domännamn. Vem som helst kan köpa ett domännamn genom att gå till en domänvärd eller registrar som Google Domains, hitta ett namn som ingen annan använder och betala en årlig avgift för att äga och registrera det. Du kan också välja mellan olika domänändelser (eller toppdomäner) som .com, .coffee eller .photography. Om du funderar på att köpa ett domännamn kan du kolla in våra tips för att komma på ett bra namn.
Ett domännamn, en webbplats och en webbadress är inte samma sak.
En webbadress (kallas även URL, Universal Resource Locator) är en fullständig webbadress som används för att hitta en viss webbsida. Medan domänen är webbplatsens namn leder en webbadress till en särskild sida på webbplatsen. Varje webbadress innehåller ett domännamn och andra komponenter som behövs för att hitta den specifika sidan eller innehållet.
Exempel på webbadresser: http://www.google.com https://en.wikipedia.org/wiki/umami https://www.youtube.com/feed/trending
Bara för att du har köpt ett domännamn betyder det inte att du har en webbplats, även om det ena leder till det andra. En domän är namnet på en webbplats, en webbadress är hur webbplatsen lokaliseras och en webbplats är det som användarna ser och interagerar med när de kommer dit. När du köper en domän har du med andra ord köpt namnet på din webbplats, men du måste fortfarande skapa själva webbplatsen.
I digitala termer är en webbplats en samling innehåll, ofta på flera sidor, som är grupperade under samma domän. Du kan se det som en butik där domänen är butikens namn, webbadressen är butikens adress och webbplatsen är den faktiska butiken med hyllor fulla av produkter och en kassaapparat.
Lyckligtvis är det mycket enklare, snabbare och mer ekonomiskt att skapa en webbplats än att inreda en fysisk butik eller ett kontor. Numera finns det många utmärkta lösningar som gör att alla kan skapa en snygg och professionell webbplats på bara några timmar – och de flesta kräver ingen kunskap om kodning eller design. Om du vill veta mer om hur du skapar en webbplats kan du läsa vårt inlägg om hur du väljer ett byggverktyg för webbplatser.
För att kunna skapa en webbplats behöver du några saker:
En domänregistrar är ett företag som säljer domännamn som för närvarande inte ägs och finns tillgängliga för registrering. En enkel sökning på en domänregistrars sida visar om det domännamn du vill ha är tillgängligt och hur mycket det kostar.
En DNS-värd är ett företag som hanterar din domäns konfiguration (kallas även DNS-resursposter) som ser till att domännamnet pekar på din webbplats och e-postadress. De flesta domänvärdar erbjuder också registrering av domännamn.
Domänregistrarer bör erbjuda integritetsskydd gratis.
WHOIS- och RDAP-katalogerna är offentliga listor över domännamn och de personer eller organisationer som är associerade med varje namn. Du kan använda katalogen för att hitta domänägare, IP-adresser, postadresser och telefonnummer.
Som en integritetsåtgärd väljer vissa domännamnsägare att dölja sina personuppgifter från dessa kataloger, på samma sätt som att du kanske väljer skyddat nummer för ditt hemnummer.
Nu vet du skillnaden mellan grundläggande webbtermer och vilken roll de har i att skapa en webbnärvaro för företag och varumärken. Här på Google Domains vill vi att alla ska känna sig informerade, trygga och kapabla att utveckla sin verksamhet online.
Är du redo att gå online? Sök efter ditt domännamn på domains.google.